Cote de pariere

March 1, 2023

Diferite tipuri de cote de pariuri explicate

Adriana Popescu
WriterAdriana PopescuWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Trebuie să înțelegeți cotele înainte de a începe să pariați la orice nivel. Înțelegerea celor mai obișnuite cote de pariuri și a modului de a citi și înțelege diferitele lor formate este esențială pentru a plasa pariuri educate.

Diferite tipuri de cote de pariuri explicate

Cotele fracționale (britanice), cotele zecimale (europene) și cotele pe linia monetară (americană) sunt cele mai comune trei sisteme de reprezentare a cotelor de pariere. Acestea sunt doar moduri alternative de afișare a cotelor identice și nu există nicio diferență în plățile rezultate din utilizarea oricăreia dintre metode. Deci, probabilitățile evenimentelor pot fi exprimate în oricare dintre formatele prezentate mai sus prin simpla schimbare a multiplicatorului de cote.

Să accesăm ghidul nostru de experți cu privire la cotele de pariere pentru a vă pregăti pentru dvs călătorie la pariuri online.

Cum funcționează cotele fracționale sau britanice

Utilizarea cotelor fracționale (cunoscute și sub denumirea de cote „britanice, „UK” sau „tradiționale”) este cele mai populare cote de pariuri online printre casele de pariuri britanice și irlandeze. De obicei, acestea sunt exprimate cu o bară oblică (/) sau cu o cratimă (-).

Un format de cote de pariere fracționate de șanse de 6/1 (șase la unu) ar indica faptul că veți câștiga 6 USD pentru fiecare 1 USD pariat și veți primi 1 USD înapoi (adică suma pe care ați pariat).

Acesta este procentul de plată, așa că dacă șansele ar fi de la 1 la 6, ați câștiga 6 USD și veți primi înapoi miza de 1 USD pentru un total de 7 USD. Un pariu de succes de 10 USD la 6/1 ar returna 70 USD (profit de 60 USD plus miza de 10 USD).

Randamentul total (posibil) al unei mize poate fi exprimat ca Tp= S(ND)+S

Unde:

 • Tp este plata completă
 • S este valoarea mizei
 • ND este numărătorul/numitorul formatelor de cote de pariuri fracționare (28/6, de exemplu).

Să presupunem că aceste trei organizații sunt favoritele pentru a câștiga finala NBA 2022:

 • Miami Heat: 13/5
 • Golden State Warriors: 9/2
 • LA Lakers: 7/1

Este ușor de observat că Heat sunt favorizați, în timp ce Warriors și Lakers au șanse mai mari de câștig la pariuri online. Dacă pariezi că Miami va câștiga campionatul, vei colecta 13 USD pentru fiecare 5 USD pe care îl riscați. Dacă, pe de altă parte, Golden State ar câștiga, ai primi 9 dolari pentru fiecare 2 dolari pe care i-ai riscat. Dacă pariezi pe Lakers și câștigi, vei colecta 7 USD pentru fiecare 1 USD pariat.

În ipoteza de mai sus, un pariu de 100 USD pe victoria lui Miami Heats ar returna investiția inițială plus un profit de 260 USD (100 USD x (13/5)), pentru un total de 360 USD. Cu toate acestea, dacă pariați 100 USD pe Golden State pentru a câștiga, puteți câștiga 450 USD (100 USD x (9/2)) pe lângă pariul original de 100 USD pentru un total mare de 550 USD.

Dacă Milwaukee ar renunța la supărare, câștigurile tale ar crește la 700 USD (100 USD x (7/1)). Răsturnarea primului pariu de 100 USD ar aduce profitul la 800 USD.

Cum funcționează cotele europene sau zecimale

Cotele zecimale, adesea cunoscute ca cote „europene”, „digitale” sau „continentale”, sunt utilizate pe scară largă ca cote de pariuri pentru sporturi în Australia, Noua Zeelandă și Canada. Acestea sunt mai puțin complicate și mai simple. Aruncând o privire la cote, poți să-ți dai seama cine sunt favoriții și cei defavorizați.

Cotele zecimale sunt exprimate ca procent și sunt utilizate pentru a calcula câștigurile potențiale pe un dolar pariat. Dacă cotele sunt afișate sub formă de zecimală, plata, nu câștigul, va fi acea sumă. Astfel, nu este nevoie să adăugați din nou miza la suma plății finale, deoarece este deja luată în considerare.

Randamentul total (posibil) al unei mize poate fi exprimat ca Tp = SD 

Unde:

 • Tp este profitul total
 • S este suma mizată
 • D este impara zecimală

Luați ca exemplu Campionatul Mondial League of Legends din 2023.

 • DRX: 4,00
 • T1: 1.3

Şansele de câştig sunt prezentate mai jos în ceea ce priveşte suma pe dolar pariat. S-ar putea să câștigi 400 USD (100 USD x 4,00) dacă pariezi 100 USD pe DRX pentru a câștiga Cupa Invocatorului. A fost o investiție inițială de 100 de dolari. Astfel, câștigul net a fost de 300 USD.

Vă puteți aștepta la un randament de 130 USD (100 USD x 1,3) dacă pariați 100 USD pe T1. Un profit net de 30 USD se obține prin deducerea investiției inițiale de 100 USD din randamentul total.

Pe baza acestor cote, este clar că casele de pariuri au considerat că T1 este cea mai probabilă echipă să câștige. Concurenții listați au șanse mai mici de câștig și își asumă un risc mai mare dacă câștigul total (adică, impara zecimală) este mai mare.

Cum funcționează cotele American sau Money Line

Cotele pe linia monetară (uneori cunoscute sub numele de cote „americane” sau „SUA”) sunt utilizate pe scară largă ca cote de pariuri pentru sporturi în Statele Unite. Când pariezi pe un favorit, cotele sunt afișate cu un semn negativ (-) lângă ele pentru a arăta câți bani trebuie să fie pariați pentru a câștiga 100 USD. Cotele pentru cei defavorizați au un simbol plus (+), ceea ce înseamnă o rentabilitate potențială pentru fiecare 100 USD pariați.

Să folosim o ilustrație pentru a înțelege acest lucru:

Să presupunem că un site de pariuri online a postat următoarele cote pe linia de bani pentru un meci de fotbal dintre Pittsburgh Steelers și Kansas City Chiefs.

 • Steelers: +585
 • Sefi: -760

Casa de pariuri a plasat o probabilitate mult mai mică (aproximativ 15%) ca Steelers să câștige jocul, așa cum se vede din faptul că casa de pariuri a publicat cote de +585. Deci, dacă vrei să câștigi 585 USD, trebuie să pariezi 100 USD pe Steelers. Dacă Steelers poate câștiga, vei primi 585 USD plus pariul tău inițial de 100 USD, pentru un total mare de 685 USD.

Pariând pe Chiefs, clubul cu cea mai mare probabilitate estimată de a câștiga jocul ar avea nevoie de un pariu de 760 USD pentru a câștiga 100 USD. Dacă Chiefs câștigă, veți colecta 860 USD (pariul dvs. inițial de 760 USD plus profitul dvs. de 100 USD).

Cu o diferență atât de mare între cele două cote, este clar că Chiefs au șanse mai mari să iasă în frunte în această luptă.

Casa câștigă întotdeauna: ce înseamnă?

Cotele afișate nu reprezintă niciodată probabilitatea reală sau posibilitatea ca un eveniment să se întâmple (sau să nu se întâmple). Marja de profit a unei case de pariuri este inclusă în aceste cote, astfel încât câștigătorul primește întotdeauna mai puțin decât ar avea dacă cotele ar reflecta cu exactitate probabilitatea de a câștiga.

Casele de pariuri sportive trebuie să calculeze cotele de pariuri online pe care le postează în așa fel încât să genereze profit, indiferent de rezultatul acțiunii. Acest lucru necesită ca casa de pariuri să evalueze cu exactitate probabilitatea sau posibilitatea reală a unei apariții. Pentru a ilustra acest punct, să ne uităm la probabilitatea dedusă pentru fiecare rezultat din exemplul de joc de mai jos.

 • Echipa A: -250 (probabilitate implicită = 71,43%)
 • Echipa B: +200 (probabilitate implicită = 33,33%)

Observați că suma acestor probabilități este 104,76% (71,43 + 33,33). Contrazice acest lucru cerința ca totalul tuturor probabilităților să fie egal cu 100%? Acest lucru se datorează faptului că cotele afișate nu sunt cote adevărate.

„Over-round”, sau procentul de peste 100%, este venitul posibil al casei de pariuri dacă pariurile sunt acceptate în proporțiile adecvate. Pariul pe ambele echipe necesită o investiție de 104,76 USD pentru a câștiga 100 USD.

Casa de pariuri anticipează să primească 104,76 USD și să plătească 100 USD (inclusiv pariul), obținând un profit de 4,5% (4,76/104,76), indiferent de rezultatul jocului. Avantajul casei de pariuri este luat în considerare în cote.

Gânduri finale

Citirea și înțelegerea cotelor de pariuri online este crucială dacă doriți să fiți un parior de succes. Trebuie să știți cum să convertiți cotele dintr-un format în altul, să interpretați probabilitățile deduse pe baza cotelor afișate și să comparați șansele reale ale unei apariții cu cele afișate. După aceea, veți avea suficiente informații pentru a face un pariu informat.

About the author
Adriana Popescu
Adriana Popescu
About

Din pitoreștile străzi ale Brașovului, Adriana Popescu se afirmă ca autoritatea principală a României în localizarea cazinourilor online. Combinând înțelegerea sa innascută a culturii românești cu nuanțele industriei jocurilor de noroc, ea este legătura esențială între România tradițională și dinamica lume a cazinourilor online.

Send email
More posts by Adriana Popescu
undefined is not available in your country. Please try:

Cele mai recente știri

Elevați-vă jocul de pariuri: alegeri din interior, statistici și recenzii de încredere
2024-06-02

Elevați-vă jocul de pariuri: alegeri din interior, statistici și recenzii de încredere

Știri